sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Pallopaita / Coburn Pullover



Malli/PatternCoburn Pullover designed by Bristol Ivy
Lanka/Yarn: Rico Design Essentials Cotton DK
Puikot/Needles: 3,5 mm ja/and 3,75 mm




Kesä on jo kynnyksellä. Suomen kesässä tarvitaan aina puuvillaisia pitkähihaisia neuleita.

Summer is already on the doorstep here in Finland. Finnish summer is usually so cold that knitwear with long sleeves is always needed.




Bristol Ivyn neuleisiin törmää usein amerikkalaisissa neulelehdissä. Tässä neuleessa minua kiehtoi erityisesti miehustan rakenne, vartalo-osan pallomaisuus ja helman epäsymmetrisyys. Neule neulotaan ylhäältä alas saumattomasti. Miehustassa lisätään silmukoita neulomalla yhteen silmukkaan kolme uutta ainaoikeassa joustinneuleessa, ja lisäys näkyy neuloksessa hauskasti pyöreänä reikänä. Miehustan neulomisen jälkeen erotetaan hihasilmukat ja lisätään hurjana silmukoita niin, että vartalo-osasta saadaan väljä. Takahelmaa muotoillaan pidemmäksi lyhennetyin kerroksin. Helmassa kavennetaan silmukoita rutkasti, jotta vartalosta tulee pallomainen.


I often crash into Bristol Ivy's knitwear in the American knitting magazines. This sweater fascinated me in particular, the yoke construction, the body portion of sphericity and hem asymmetry. This pullover is worked in the round from the top down. The yoke, the lower edge and cuffs are worked in Garter rib. The body and sleeves are worked in stockinette stitch. The back is shaped with short-rows.




Neulomisprosessi sujui ilman ongelmia ja lanka oli vanha tuttu Rico Designin mainio peruspuuvilla. Olenkin ottanut tavaksi hankkia sitä valmiiksi lankavarastooni, sillä koskaanhan ei tiedä, milloin inspiraatio iskee. Tähän saakka se on aina iskenyt, ennemmin tai myöhemmin.

Tässä neuleessa on sellaista rentoa meininkiä, jota kaipaan kesäneuleelta. (Heti alkaa tehdä mieli toista samanlaista!)

The knitting process went without any problems and the yarn was the old familiar Rico Design's a great basic cotton. I have developed a habit to buy this yarn in advance to my stash, because you never know when inspiration strikes. Until now, it has always hit me, sooner or later.

Sweater with a relaxed atmosphere, so my cup of tea!

sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Mekkotehtaan Aino / Aino dress from new sewing book


Mekkotehdas aikuisille -kirja kiihdytti kovasti ompeluvimmaani, joka muutenkin näin keväisin yleensä iskee. Niinpä vietin muutaman illan selaten kirjaa ja penkoen kangasvarastoani, ja sitten ryhdyin työhön. Ensimmäiseksi mekoksi valikoitui selkeälinjainen Aino-mekko, joka kirjassa kuvaillaan aloittelijan unelmaksi. Seurasin kirjan ompeluohjeita tarkalleen, sillä halusin testata, miten hyvin ompeluohjeet on laadittu. Kankaaksi valitsin Marimekon Piccolon.

Vaan kuinkas sitten kävikään? Ompelen yleensä tällaisen suoralinjaisen mekon yhdessä illassa, mutta Ainon kanssa vierähti yhteensä neljä iltaa. Mekko ei valmistunut vapuksi, ja se harmitti.




Ongelmaksi koituivat Aino-mekon kokoamisohjeet. Niitä seuraten takasauma ja piilovetoketju ommellaan toiseksi viimeisenä työvaiheena, kun vuori, hihat ja pääntie ovat jo ommeltu valmiiksi. Toisin sanoen hihat ja vuori pyörii tiellä, kun vetoketjua kiinnitetään, ja jälki on myös sen mukaista. Vasta piilovetoketjun ja takasauman ompelun jälkeen mekkoa voi oikeasti sovittaa - ja vasta tässä vaiheessa huomasin, että pääntie on liian iso minulle. Liian isosta pääntiestä seuraa myös muuta vaivaa kuin rintaliivien olkainten vilkkuminen. Pääntielle selän puolelle jää suuri pussi (kuvat 2 ja 3).




Korjausten tekeminen oli erittäin hankalaa, sillä mekon kaikki rakenteet olivat jo valmiit. Hetken aikaa harkitsin piilovetoketjun, takasauman ja pääntien purkamista, mutta sitten keksin ommella pienet muotolaskokset pääntielle. Sekin oli riittävän hankalaa puuhaa, kun vuori oli jo paikoillaan.




Mekkoa korjatessani huomasin myös, että vetoketju takasaumassa on käytännössä tarpeeton, sillä mekko on A-linjainen, siis väljä, ja laajasta pääntiestä voi pujottaa pään ja kampauksenkin mainiosti.


Blogimaailmassa Mekkotehdas aikuisille -kirjaa on kovasti kehuttu, mutta on myös mainittu sen sopivan parhaiten aloitteleville ompelijoille. Kirjan mekkojen yksityiskohdat eivät kuulemma ole kovinkaan haasteellisia. Olen osittain toista mieltä. Kirja sopii mainiosti fiilistelykirjaksi ja antamaan ideoita mekkojen ompeluun, mutta aloittevan ompelijan ohjaisin käyttämään perusteellisempia ompeluohjeita ja kuvitettuja työvaiheita. Sellaisia julkaisuja on paljon markkinoilla tälläkin hetkellä. Omat fiilikseni Mekkotehdas aikuisille-kirjasta laskivat Aino-mekon ohjeiden epäloogisuuden myötä hieman. Jatkan edelleen kirjan kuvien fiilistelyä, mutta harkitsen kyllä paluuta omiin suosikkikaavoihini.


Niille, jotka haaveilevat Aino-mekosta, voin antaa muutaman vinkin:

  1. Kutista kankaat etukäteen. Tämä on mainittu kirjassa, mutta kertaus ei liene pahasta.
  2. Valitse kaavan koko huolella. Vertaile kaavan osia johonkin aikaisemmin käyttämääsi kaavaan, jotta saat mielikuvan vaatteen mittasuhteista.
  3. Leikkaa mekon osat 2 cm:n saumavaroilla (kirjassa suositellaan 1 cm:n saumavaroja). Näin saat lisää pelivaraa, jos mekko ei istukaan sinulle. Ylimääräiset saumavarat voi kaventaa pois myöhemmin.
  4. Sovita kaava tavalla tai toisella. Pelkkä kaavapaperin mallailu vartalolle ei riitä. Tee koemekko lakanakankaasta tai kokoa leikatut osat harsimalla tai ompelukoneen suurimmalla tikillä. Ne on helpompi purkaa pois kuin korjata valmista mekkoa.
  5. Yksityiskohdat, kuten piilovetoketju, on helpompi ommella mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, tässä mekossa ennen pääntien ompelua. Vuorin saa paikoilleen myöhemminkin.
  6. Jos jonkin työvaiheen kohdalla iskee epävarmuus, tarkista se toisesta ompelukirjasta. Esimerkiksi Joka tyypin kaavakirjat I ja II tarjoavat selkeitä ompeluvaihekuvia ja tekijät ovat tekstiilialan ammattilaisia.
  7. Harsi, sovita ja silitä jokaisessa työvaiheessa!

My apologies, but this time I write only in Finnish. I'm just telling one dress I sewed and working steps that are not managed well in my new sewing book.