sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Pintaa / The Surface


Pinta designed by Veera Välimäki
Lanka/Yarn: Louhittaren luola Ahti, sävy/tone Itämeri 410 g
Puikot/Needles: 3,5 mm  ja/and 3,75 mm.
 
 
 
Tämä on jo kolmas neuleeni Vera Välimäen kirjasta Lankaleikki. Malli on suorastaan peruskauraa. Pinta neulotaan ylhäältä alas. Suuri kaulus neulotaan ensin, sitten raglanlevennykset miehustaan. Loppu on pelkkää putkea. Pienet muotoilut toki tehdään vyötäröllä. Varsinainen pintaneule on yksinkertainen: oikealla puolella neulotaan kaikki silmukat oikein, nurjalla puolella neulotaan 1 oikein, 1 nurin -joustinneuletta. Välimäki on nimennyt sen ainaoikeaksi joustinneuleeksi. Englanninkielisessä kirjallisuudessa tällaisesta joustinneuleesta käytetään nimitystä broken rib. Resoriosuudet kauluksen suussa, hihoissa ja helmassa neulotaan kierrettynä joustinneuleena.
 
This is the third knitwear I have knitted from Vera Välimäki's book Lankaleikki. This pattern is actually very basic. It is worked from the top down. The large collar is knitted first, then raglan increases in bodice. The rest of it is just big tube. Small formatting of course is done at the waist. The knitting patterns are simple too: broken rib and twisted stitches in ribbing edges.
 
 
 
 
Huomasin kirjan ohjeessa virheitä silmukkamäärissä kaarrokkeen alkukerroksissa. Muutenkin kaipailin Välimäen ohjeisiin väliaikatietoja silmukkamääriin, sillä ne rakentuvat tyypillisesti niin, että montaa asiaa, kuten raglanlevennyksiä ja lyhennettyjä kerroksia tehdään yhtä aikaa. Sama puute on vaivannut myös aiempia käyttämiäni ohjeita, kuten Opettajatarta ja Raitapaitaa. Lisäksi myös Opettajattaressa oli virheitä silmukkamäärissä, joten neulojan on syytä olla hereillä, kun neuloo Lankaleikin ohjeista. Ohjeiden oikolukua ei ole tehty huolella. Kokenut neuloja ei välttämättä näin pieniin ja sinänsä inhimillisiin virheisiin yleensä kompastu, mutta aloittelevalle neulojalle ne voivat olla fataaleja. Koko projekti voi mennä pieleen.  
 
 
I found errors in the notes. The number of loops is not correct in the yoke. Otherwise I would have liked to know more closely, how many stitches should be at the end of the sections. In Välimäki designs there are a lot of things happening at the same time, and the knitter can't verify whether she has done right if there isn't information enough. The same problem also has been bothering other instructions I have used in Lankaleikki. So the knitter has a reason to be awake when following the instructions of this book. Experienced knitter may cope with these error and lack of information, but for the beginners this can be fatal.
 
 

 
 
Käytin tässä neuleessa oikeata herkkulankaa: Louhittaren luolan Ahtia upeassa Itämeri -sävyssä. Ahtihan on kehrätty pehmeästä ja kiiltävästä  blue-faced leicester -lampaan villasta, joka ei kutita. Ikävä kyllä tätä herkkua ei ole enää saatavilla Louhittarelta. Onnekseni olen ahnehtinut tätä lankavarastooni muutaman vyyhdin hehkuvassa Purppura-sävyssä.
 
I knitted this sweater with delicacy yarn: KnitLob's Lair Ahti yarn in magnificent tone named Baltic Sea. Ahti is a soft and shiny yarn from blue-faced Leicester sheep-wool that doesn't itch. Unfortunately, this delicacy is no longer available at KnitLob's Lair. Lucky for me, I have bought couple skeins of Ahti in glowing tone for future reference.
 

5 kommenttia:

 1. Kiva, kevääseen kurkottava neule! Ja uskon, että lanka on ihanaa. Vieläkin harmittaa, että missasin sen totaalisesti.

  Olen kuullut Lankaleikin virheistä. Tosi harmillista, mutta jos et ole sattunut huomaamaan, Veera on koonnut sivuilleen korjauksia. Pinta-neuleeseen siellä on joku korjaus, mutta Opettajatarta en huomannut. Ehkä voisit meilata Veeralle omat huomiosi? http://www.rainknitwear.com/index.php/errata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Olen kyllä tietoinen Ravelryssa olevasta listasta, mutta siellä ei ollut löytämiäni virheitä. On hyvä idea kirjoittaa niistä Veeralle suoraan, jotta hän voi lisätä ne listalle.

   Poista
  2. Sama lista näytti olevan myös Veeran omilla sivuilla kuin Ravelryssäkin.

   Poista
 2. Hieno tuubineule! Väri pukee sinua!

  VastaaPoista
 3. Mua harmittavat nuo Lankaleikin virheet todella, en voi käsittää miten sellaisia on päässyt läpi siinä mittakaavassa. Mutta kauniita malleja kirjassa silti on, ja kaunis on tämä sinun toteutuksesikin.

  VastaaPoista