sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Vaaralliset yhdessä / Hazardous together

Ajattelin ensin, etten tunnusta eilisestä messureissusta mitään, mutta tunnustan kuitenkin.

Kävimme yhdessä Tuijan ja Helenan kanssa eilen messukierroksella Helsingissä. Ja kyllä, ostin lankaa - taas, vaikka en välttämättä olisi tarvinnut yhtä ainutta vyyhtiä.


Saaliini


Ensin kävimme Keittiönperäyrittäjien Silmä, pisto, tikki, takki -käsityötarvikemarkkinoilla. Siellä Riihivillan myyntipöytä oli minulle ohittamaton paikka. Riihivilla on perheyritys, joka tuottaa villalankaa suomenlampaan villasta sekä värjäämättömänä että kasvi- tai sienivärjättynä. Olen käynyt useasti hypistelemässä Kauppatorilla Riihivillan lankoja, mutta lykännyt ostamista. Nyt vihdoin ostin, Aarni- lankaa keskiharmaana. Ostopäätökseeni vaikutti ehdottomasti langan nimi, joka on minulle muutenkin erittäin merkityksellinen.

Riihivillan Aarni

Seuraavaksi menimme Kädentaitomessuille Wanhaan Satamaan. Tuija luotsasi meidät suoraan Titityyn myyntialueelle, ja esitteli tanskalaiset Holst Garn -langat, joka oli minulle aivan uuden uutta. Tanskalainen ohut shetlanninvilla on toki minulle tuttua tämän ja tämän kautta, ja olen harmitellut tämänkaltaisen puutetta Suomessa. Holst Garn -hyllyillä kävi aikamoinen kuhina, ja langan maine, kauniit meleeratut sävyt ja uskomaton riittoisuus olivat selvästi kiirineet usean neulojan korviin. Avuliaan myyjättären ansiosta sain kuitenkin ostoskassiini kuusi kerää Coast -lankaa (55% merino, 45% puuvillaa) kauniissa tummansinisessä Denim-sävyssä. Tämä lanka oli puhdas heräteostos, mutta en kadu, sillä se tuskin ehtii levätä pitkää aikaa lankakaapissani, ja jos jatkossa mieleni tekee ohutta villalankaa, tiedän, mistä sitä saa.


Holst Garn Coast Denim

Seuraavaksi osuimme Succaplokkin myyntipöydälle. Silmukkamerkkejä olin aikonut hankkia lisää. Lisäksi löysin mainiot korvakorut, Mini-Paavot, jotka ovat samalla puikkomitat.





En vielä ole neulonut noin ohuilla puikoilla, mutta ehkä vielä joskus kokeilen.

Kohtalokseni koitui vielä Rintalan tilan myyntipöytä. Sen nähdessäni ilmoitin mukana olleille, ettei minua kiinnosta, mutta sitten käteni osui pehmeään ja silkkisen sileään kampavillavyyhtiin. Yleensä pienkehräämöjen langat on kehrätty karstavillasta, mutta tämä poikkeuksellinen herkku oli niin suloisen pehmeää, että olihan sitä otettava kokeiluun. Suurin osa Rintalan tilan langoista on luomua, mutta en enää muista, onko tämä kyseinen lanka sitä, sillä tuotteissa ei ollut vyötteitä. Myyjättäret kertoivat kysyttäessä langan metrimäärän ja puikkosuosituksen, ja Ravelrystä löytyy myös tarvittavat tiedot muutamista Rintalan tilan langoista.

Rintalan tilan kampavillalanka


Wanhasta satamasta lähti mukaani vielä pellavakankaita Raijan aitasta. Enemmänkin olisin ostanut tuota kaunista merensinistä pellavaa, mutta nopeimmat olivat ehtineet tyhjentää pakan. Tämä muuttuvat vaatteiksi pian.




Suuntasimme vielä Design Market -myyjäisiin Kaapelitehtaalle, mutta siellä pysyin tiukkana, enkä ostanut mitään.

***

Nyt voin sitten pyörtää puheeni suomenlampaanvillasta kehrätyn langan huonosta saatavuudesta. Mikäli Riihivillan Aarni ja Rintalan tilan kampavilla toimivat hyvin myös neuleissa, voi niistä tulla uusia suosikkilankojani. Lisäksi haluan kokeilla lähitulevaisuudessa myös lankaa, joka on kehrätty kainuun harmaksesta. Olen muutenkin alkanut miettiä neulomani langan alkuperää, ekologisuutta ja sitä, miten pitkä matka langoilla onkaan puikoille. Palaan vielä myöhemmin tämän aihepiirin pariin.

Kiitokset vielä Tuijalle ja Helenalle mukavasta messuseurasta ja rentouttavasta päivästä Helsingissä! Taidamme olla aikamoisia shoppareita yhdessä...


Sorry, this time only finnish. I'm just presenting yesterdays purchases.

14 kommenttia:

  1. Voi nuo harmaat, nuo harmaat! Hieno käydä tällaisissa tilaisuuksissa, heti näet paljon kaikenlaisia lankoja erilaisilta tuottajilta. Harkitseeko porukkanne taas Viron matkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Anna! Juuri se oli hyvää eilisessä. Olen ihmetellyt suomalaisten langantuottajien vähyyttä, mutta kyllä heitä on. Keskustelin Riihivillan omistajan kanssa pitkään suomenlampaan villasta, sen kehräämisestä ja värjäämisestä, ja saamani tieto on erittäin mielenkiintoista. Halusin myös ostoksillani kannattaa suomalaisia pienyrittäjiä. Heidän on vaikea kilpailla suurten lankafirmojen kanssa, sillä tuotantokulut ovat korkeat.

      Emme ole suunnitelleet nyt Vironmatkaa isommalla ryhmällä, mutta täytyy katsoa myöhemmin syksyllä.

      Poista
  2. Ihania ostoksia jälleen! Varsinkin tuo tanskalainen erikoisuus. Mikä on sen puikkosuositus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Taidan vaihtaa profiiliini, että kerään lankoja, mutta en ehdi neuloa kaikkea ;)

      Titityyn myyjätär näytti meille tilkkua, joka oli neulottu Holst Garnin Supersoft -villalangasta (100% villaa siis), joka on samanvahvuista kuin tämä Coast. Tilkku oli neulottu 3,75 mm puikoilla, ja se oli mukavan pehmeätä mutta neulepinta oli suhteellisen tiivis. Myyjän mukaan lanka pörhistyy, kun sen kostuttaa neulomisen jälkeen. Olen juuri aikeissa kokeilla tuota ostamaani Coastia, kokeilen ensin 3,0 mm:n puikoilla, ja testaan myös koot 3,25 ja 3,5. Luulen, että joku niistä sopii käsialalleni, joka on löysä. Saa nähdä, miten villa-puuvillalanka pörhistyy kostutuksen jälkeen.

      Holst Garn on myös hyvin riittoisaa: metrejä on 100 g:ssa peräti 700 m. Värikartta oli myös erittäin mielenkiintoinen, suorastaan kaunis, joten tämä lanka on ehdottomasti korvan taakse laitettava!

      Poista
    2. ... tarkennan vielä vastaustani. Holst Garn Coastin vyöte ei anna mitään puikkosuositusta, mutta Ravelryssä suositellaan puikkoja 2,5 - 3 mm, ja samat suositukset on myös Holst Garnin omilla sivuilla. Täysvillalle puikkosuositus on suurempi: 3 - 3,5 mm.

      Poista
  3. Lankojen keräys on minusta hieno harrastus! Ja kuinka helppoa! Kiitos hauskasta päivästä, vieläkin naurattaa kuinka päättäväisesti olimme ostamatta yhtään mitään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Helena! Kukahan se ei ainakaan lumilaukkua aikonut ostaa... ;)

      Poista
  4. Ihanat ostokset sinulla, mutta pitääkö minunkin nyt tunnustaa? Aaapuuva. No katsotaan, mutta sinuun ja siihen toiseen supershoppariin ;-) verrattuna jäin kyllä kirkkaasti viimeiseksi. Minulla oli selkeä ja tomera Holst-suunnitelma (jonka te kaksi toteutitte sutjakkaasti!), mutta kun se meni myttyyn (toistaiseksi), menin sen verran sekaisin, että tuli ostettua pieniä määriä mitä sattuu. Höh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija seurasta. Ei tarvitse tunnustaa mitään. Sinä olet viisaan harkitseva ostoksien suhteen ja se on hyve, mutta me olemme tosiaan Helenan kanssa vaaralliset yhdessä, vaikka kumpikaan ei tällä kertaa yllyttänyt yhtään, tai ainakaan en muista mitään sellaista. Silti luulen, että olisin intoutunut tekemään nämä ostokset yksinkin. Olen aivan suomenlampaan villan pauloissa.

      Poista
    2. Hihhih sille, että olisin viisaan harkitseva... Tosi asiassa aika harvoin. ;-) Mulla vaan määkii suomenlampaitakin kotona sen verran monta vyyhdillistä, että sain pidettyä itseni kurissa. Mutta ne sinun kampavillat olivat todella kauniita!

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Thank You Sajuki! I've complained in the past poor availability of finnish sheep wool, but now I found it very well. The darker gray yarn is an organic sheep's combed wool, and the lighter gray yarn is carded wool.

      Poista
  6. Saako tuota Holst Garnia Suomessa muualta kuin Titityystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti ei tietääkseni saa. Helsingin Villavyyhdistä saa vastaavaa ohutta shetlanninvillaa Geilskin kääreessä, ja Villa-Ellu myy netissä myös samankaltaista lankaa, jolla on ihan huikea värikartta.

      Poista