torstai 2. heinäkuuta 2015

Kesäkuun ompelukset / Sewings in June

Kesäkuu oli kylmä.

Oli aikaa istahtaa ompelukoneiden äärelle. Valtaosan kesäkuun ompeluajastani käytin esikoiseni vaatekaapin päivitykseen. Poikani on kasvanut sellaisiin mittoihin, ettei lastenosastolta enää löydy sopivia vaatteita hänelle. Miestenvaatteet eivät myöskään vielä sovi, sillä niiden mittasuhteet ovat väärät: hartianseutu vielä liian leveä, hihat ja lahkeet ovat liian pitkät. Suurin haaste on löytää housuja ja toinen ongelma on löytää pyjamia. Jälkimmäisiä olenkin ommellut ihan urakalla, kun löysin riittävän ison pyjamakaavan muutaman vuoden takaisesta Ottobre-lehdestä (6/2009). Tällä hetkellä työn alla ovat Joka tyypin kaavakirjan (2006, WSOY) miesten leveiden housujen kaavat, joita muokkailen poikani mittojen mukaisiksi. Olen tehnyt jo parit sovitushousut, jotka pyrin saamaan käyttökelpoisiksi. Tavoitteena on ommella pojalle kasa college- ja kangashousuja oikeilla mittasuhteilla ensi syksyksi.

Pyjama- ja housutehtailun välillä on jotain tullut ommeltua itsellekin.
Hisako Saton mielenkiintoinen yhden laskoksen topin kaava on ollut mieluinen (one-piece side drape top, Drape Drape 2). Ensimmäinen raidallinen versio oli suosikkivaatteeni viime keväänä, ja olen ommellut samalla kaavalla myös pari yksiväristä tunikaa. Kuosittelin tunikasta myös lyhythihaisen ja hihattoman version. Molemmat ovat erittäin käyttökelpoisia.

***

Tämän taskutopin kaavat on kopioitu valmisvaatteesta. Löysin tällaisen trikootunikan viime kesänä Puolasta ja siitä tuli heti suosikkivaatteeni. Käyttämäni Marimekon tasaraitatrikoo on kuitenkin liian jämäkkää tavaraa tähän malliin, ja lisäksi miehusta on liian tiukka minulle. Tunikan muotoilu on kuitenkin niin mielenkiintoinen, että taidan surauttaa vielä toisen hivenen löysemmästä trikoosta.

Pellavakankaisiin en olekaan vielä ehtinyt käydä käsiksi, mutta mielessäni on yhtä ja toista niiden varalle. Heinäkuussa perheemme ohjelmassa on kaikenlaista aktiviteettia, mutta toivon, että ehtisin myös ommella. Nyt olis draivi päällä.

Sorry, but this time only in finnish. I'm just telling my latest sewings.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti