torstai 28. heinäkuuta 2011

Matkaneuleet / Knitting during the trip

Liikuimme matkallamme autolla, ja ajokilometrejä kertyi 2500. Automatkojen aikana minun oli mahdollista neuloa, sillä lapset pysyivät paikoillaan turvaistuimissaan ja mies halusi ajaa.

Otin matkaneuleita mukaan useita, jotta en ehtisi kyllästyä. Toisaalta neuleiden oli hyvä olla pieniä ja yksinkertaisia, jotta saatoin keskeyttää neulomisen milloin minkäkin syyn takia.


Lanka/yarn: Pirtin kehräämön karstavillalanka (140 TEX x 3) 55 g
Puikot/needles: 4 mm.

Ensimmäiseksi valmistuivat lapaset esikoiselle Pirtin kehräämön karstavillalangasta, jota hankin kesäkuussa tehtaanmyymälästä. Nuori mies halusi sittenkin vain oranssit lapaset, vaikka lanka oli liukuvärjättyä. No, äitihän teki, mitä pyydettiin. Lankaa kului lapasiin 55 g, joten yhdestä vyyhdistä jäi lankaa vielä toisiinkin lapasiin.

Neuloin ensimmäistä kertaa Pirtinkehräämön lankaa, enkä ollut kovinkaan tyytyväinen. Lanka tuntui neulottaessa liian karhealta, vaikka olen tottunut karheisiinkin lankoihin. Lisäksi neulos tuntui kovalta ja paksulta, ja päätinkin, etten neulo tästä langasta ainakaan sukkia lapsilleni. Kotiin palatessamme höyrytin lapaset kunnolla ja tapahtui ihme: neulos pehmeni. Pesu ja käyttö varmaankin pehmentävät lapasia lisää.


Lanka/yarn: ONline Supersocke  120 g
Puikot/needles: 3 mm.

Sitten tuhosin vuoden lankavarastossani marinoituneen ONlinen sukkalangan. Yhdestä 150 g kerästä saa sopivasti kahdet lastensukat, pienemmät ja isommat. Tässä kangassa on muistaakseni Aloe Vera -käsittely, joten neulomiskokemus oli huomattavasti miellyttävämpi kuin karstavillalangan kanssa.


Malli: Harmaa mohaipusero by Anna Verschik / Moda 6/2010
Lanka: Austermann Kid Silk
Puikot: 5 mm

 Edistin matkan aikana myös mohairtoppia, joka on tilaustyö. Seuraavaksi kiikutan tämän näytille ja sovitukseen, jotta asiakas voi päättää, minkä pituisen hän haluaa.


 Matkan aikana ehdin myös aloittaa neuletakkia pienemmälle pojalleni. Mietin pitkään kahden lankavaihtoehdon (Pirtin kehräämön karstavilla 140 TEX x 3 ja Aaden villalanka 8/3) välillä ja päädyin Pirtinkehräämön lankaan, sillä halusin käyttää sen pois. Toisaalta halusin antaa langalle mahdollisuuden karheudesta ja jäykkyydestä huolimatta.

Olen etsiskellyt jo jonkun aikaa ohjeita lastenneuleisiin, jotka olisivat yksinkertaisia, selkeitä ja jotka neulottaisiin ylhäältä alas, mutta laihoin tuloksin. Tänä kesänä ilmestyneessä Leikkipuistoneuleet -kirjassa löytyi yksi sellainen. Päätin kuitenkin tehdä laskelmat itse ja kokeilla.


Neuleen malli on hyvin yksinkertainen: neulotaan ylhäältä alas, hihat muodostuvat raglanlisäyksillä ja kainaloissa lisätään muutama silmukka sivulle väljyydeksi. Puikkokoko on 5 ja paksun karstalangan neulominen sujuu ihan toisin kuin lapasissa. Neuletakki edistyy nopeasti, tosin sileän neulominen on mielestäni aina vähän tylsää. Mutta näin paksuun lankaan ei voinut ajatellakaan pintaneuleita eikä palmikoita, kun neule tulee pienelle lapselle. Neuletta keventäviä pitsikuvioita en myöskään halunnut pojan neuleeseen.
We travelled by car. My husband wanted to drive and my sons were sitting still in their safety seats so I had a great opportunity to knit during our drive. I decided to knit only small knitwear like mittens and socks so I could leave them when needed and easily continue knitting.

I had time also to improve on the mohair top ordered by my co-worker and conceive my idea of  child's top-down cardigan.

5 kommenttia:

 1. Olet ehtinyt aika paljon! Yritin kommentoida eilen, mutta kommenttini on hävinnyt. Kiitos kertomuksesta!

  VastaaPoista
 2. No täältähän ne vastaukset neulomistilanteeseen löytyivätkin :) Oletpa ollut ahkera, huh huh! Pirtin kehräämön karstavilla pehmeenee tosiaan mukavasti pesussa, itse neuloin tuosta samaisesta vihreästä keväällä Annan Harilikin.

  VastaaPoista
 3. Anna: kiitos!

  Helena: kiitos! Autossa istuttiin aika paljon... Tsemppiä pellavaneuleen kanssa, kuvat Ravelryssä näyttävät tosi hienolta!

  VastaaPoista
 4. Juu. Autossa minäkin neulon ahkerasti. Auto on hyvä paikka neuloa, mutta jos on kartturina, pitää olla riittävän yksinkertainen neule, johon ei tartte niin keskittyä. Lapaset on mielettömän kauniin väriset!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Katju, poikani tykkää myös lapasten väristä. Itse olen enemmän kylmien värien ystävä ;)

  VastaaPoista