tiistai 29. heinäkuuta 2014

Mätäkuun juttu / Complete failure

Kaikki ei suju aina kuin rasvattu.


Löysin ompeluvimmoissani vaatesuunnittelija Tina Givensin ja hänen kauniin mallistonsa. Hänen vaatteidensa yksinkertaisuus ja kerroksellisuus viehättivät minua, vaikka röyhelöt ja romanttisuus eivät ole varsinaisesti tyyliäni. Tina tarjoaa muutamaa malliaan netissä ilmaiseksi ja markkinoi niitä sopiviksi myös aloitteleville ompelijoille yksinkertaisten rakenteiden ansioista. Koska ilmaismallit näyttivät riittävän selkeiltä ja yksinkertaisilta yhdisteltäväksi omiin pellavavaatteisiini, päätin kokeilla niitä.

Niinpä tulostelin Bloom -mekon, Kika -alusmekon ja Plinka -housut ja teippasin kaavat kokoon. Tutustuin huolellisesti myös jokaisen vaatteen ompeluohjeisiin ja mitoitukseen. Varmistin monta kertaa sekä mitat että tulosteiden oikean suhteen, sillä kaikki ilmoitettiin vain tuumissa ja jaardeissa.

Vaan kuinkas sitten kävikään?Bloom -mekko on tehty kaavan pienimmällä koolla (small!) ja kankaaksi on valittu ohjeessakin suositeltu ohuehko pellavakangas. Minä käytän yleensä vaatekokoja M tai L eli en ole missään nimessä siro enkä laiha. Leikatessani kangasta kaavan mukaan pienensin mielestäni valtavan laajaa kaula-aukkoa. Kaula-aukko jäi tästä huolimatta niin suureksi, ettei mekko pysy päällä, vaan se valahtaa pois olkapäiltäni.
Myös tuota merkillistä etuhalkiota mietin jo leikkausvaiheessa. Se nimittäin osuu juuri, no, tiedätte minne. En ymmärrä halkion sijoituspaikkaa ollenkaan.
Alusmekko Kika ei onnistunut yhtään sen paremmin.
Kikaan valitsin kankaaksi pehmeän puolipellavan. Pienensin Kikan kaula-aukkoa myös jo leikkuuvaiheessa ja yläosaa ompeluvaiheessa sivusaumoista noin 8 cm, mutta edelleen se roikkuu päälläni kuin säkki ja väljyysvaroja on kainalon alla reilusti.Plinka-housut ovat vielä ompelupöydälläni, mutta en tiedä, uskallanko ryhtyä ompelemaan...
Se on ainakin selvää, että pienennän reilusti myös Plinka -housuja jo ennen ompelua. Sen sijaan se, mitä aion tehdä mekoille, on vielä hieman epäselvää minulle. Joka tapauksessa kumpikin mekoista on käyttökelvoton sellaisenaan.

En aio tässä yhteydessä kritisoida vaatteiden suunnittelijaa enempää. Ompeluohjeistakin minulla olisi yhtä ja toista sanottavaa. Yksinkertaiset vaatemallit eivät ole välttämättä aivan yksinkertaisia toteuttaa, varsinkaan, jos ompelija jätetään ylimalkaisten ohjeiden varaan.

Jos joku lukijani haluaa kokeilla itse Tina Givensin vaatekaavoja, annan muutaman neuvon:

1. Givensin kaavojen mitoitus on erittäin reilu. Vertaa kaavoja olemassa oleviin vaatteisiisi ja tee muutoksia. Voit kaventaa niitä tarvittaessa keskeltä kaavaa, siis siirtää keskitaitetta sisemmäksi. Rintaville ja isokokoisille nämä mallit sopivat sen sijaan erinomaisesti!

2. Käytä vain ohuita, erittäin laskeutuvia ja pehmeitä kankaita. Esimerkiksi puuvillavoilee tai -batisti voisivat toimia pellavaa paremmin näissä malleissa. Toinen asia onkin sitten, mistä sellaista löytää Suomesta.

3. Erityisesti Bloom-mekon etu- ja takakappaleen leikkuureunat kannattaa huolitella saumurilla ennen ompelua. Se mainitaan ohjeessa vain sivulauseessa. Taskujen kiinnittämisen ja sivusaumojen ompelun jälkeen reunan huolittelu on melkein mahdotonta.

Ehkäpä suon itselleni nyt pienen ompelutauon ja mietin mukavampia asioita, kuten lähestyvää Vilnan matkaani!


Sorry, but this time only shortly in english:

I found Tina Givens collection and was very inspired! She offers a few free patterns on her sites, and I decided to try them out, because they looked like so simple and easy.

The end result, however, was rather disappointing. The clothing sizing of Tina Givens designs is too big and garment sewing instructions are too cursory, even if they are simple in designer's opinion. Now I have to consider how to reduce these dresses to fit for me.


Unfortunately, I can not recommend these freebies to anyone, but if someone wants to try them, I hope that she will be accurate choosing the right size and fabric. Linen fabric is too stiff for these models but cotton voile or batist would work well.

2 kommenttia:

 1. No olipas tyhmät mekot!

  Voisko tuoto halkiollista mekkoa viritellä siten että tekisi kaula-aukkoon jotkut laskokset? Neljä tai viisi pientä ja sitten huolittelisi pääntien kaitaleella? Halkio on kyllä kieltämättä vähän turhan strategisessa paikassa :)

  Vaaleammassa mekossa jotenkin taianomaisesti (en tiedä miten) pienentäisin yläosaa ja nostaisin poikkileikkuun kohdan vyötärön kohille.

  Ompelin itelleni Plinka-housut, S-koko on ihan tarpeeksi väljä, XS olisi ehkä saattanut myös mennä. Mittaa kaavasta koko ennen kuin leikkaat. Ohje oli kyllä päätä sekoittava...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soile, kiitos sympatiasta, ihan helkkarin tyhmät! Mulla on idea siitä mitä noille teen. Nyt pitää kuitenkin hieman "jäähdytellä"!

   Poista