keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Lankamatkoilla I / Yarn hunting when travelling I

Perheemme matkustelee mielellään kesäisin. Niinpä samalla tulee mukavasti tutustuneeksi matkakohteiden lankakauppoihin ja niiden valikoimiin. Jos hyvin käy, pääsen juttusille mukavan lankamyyjän kanssa. Yleensä silloin pyrin kyselemään paikallisten lankamieltymyksiä.

Tämän kesän reissumme suuntautui Itämeren rantojen valtioihin. Liikuimme autolla. Ajoimme Ruotsin ja Tanskan halki Saksaan, jossa vierailukohteemme oli Berliini. Sen jälkeen ajoimme Puolaan ja Varsovaan, jossa vietimme myös hieman aikaa. Kotiin ajelimme via Balticaa pitkin ja matkan varrella pysähdyimme Liettuan Kaunasissa, Latvian Riikassa ja Viron Pärnussa.

Foto: Nina Pieroth

Berliinin lankakauppoihin olin tutustunut jo aiemmin, joten tällä kertaa piipahdin vain liikkeessä nimeltä KnitKnit, joka löytyy melko kätevästi Mitten kaupunginosasta. Liikkeessä oli tarjolla Lana Grossan, Langin, Zitronin, Sandnes Garnin ja muutaman muun ison tuottajan lankoja. Tuntumani on se, että kyseinen valikoima on melko tyypillinen berliiniläisille lankakaupoille. Kun kyselin myyjättäreltä, mitä Berliinissä neulotaan nyt, hän haki takahuoneesta kartion paksua, italialaista merinovillalankaa. Kysymykseeni, mistä saa Saksassa tuotettua villaa, ei myyjätär osannut vastata. Karheita karstalankoja ei kuulemma tykätä neuloa ollenkaan tai niistä tehdään sukkia. KnitKnit- liikkeen langat jäivät hyllylle, vaikka Lana Grossan maitoproteiinilankaa ja biopuuvillaa olisi saanut melko hyvällä alennuksella.Varsovassa vierailin Magic Loop -nimisessä suloisessa lankakaupassa. Se oli ainoa kauppa Varsovassa, joka löytyy Ravelryn tietokannoista. Olen ymmärtänyt, että neulominen Puolassa on suosittua, joten lankakauppoja on Varsovan kokoisessa kaupungissa varmasti enemmänkin. Magic Loopin löytäminen oli pienen vaivan takana, sillä se sijaitsi sisäpihalla. Ovea sai myös hetken etsiä. Onneksi tarkkasilmäinen huomaa kyltin jo kadulta ja seuraa rohkeasti opasteita. Valikoimaltaan Magic Loop kuulostaa laatutietoiselta: Rowan, Malabrigo, Holst, BC Garn, Filcolana, Garnstudio ja Indiecita.
Magic Loopissa vietin hetken ja toisenkin keskustellen myyjättären kanssa varsovalaisten neuleharrastajien lankamieltymyksistä. Toki olisin voinut kysellä muiden liikkeiden sijaintia, mutta tarkoitukseni ei ollut käyttää koko perheen aikaa laukkaamalla lankakaupasta toiseen. Sitä paitsi ostoskassini oli melkoisen suuri Magic Loopista ulos tullessani. Mukaan tarttui Malabrigoa kahdessa eri vahvuudessa ja värisävyssä: suosikkiani Arroyoa vedenvihreässä Reflecting pool -sävyssä sekä Sock -lankaa syvänlilassa Dewberry -sävyssä. Puolan alhainen hintataso teki Malabrigo-ostoksistani suorastaan edullisia. Sen sijaan Holstin langat maksoivat Puolassa yhtä paljon kuin Suomessakin. Silti halusin tutustua Holstin Samarkand -lankaan, joka on villan ja silkin sekoitus, ja ostin muutaman harmaan kerän kokeiluun. Samarkandia ei ole Suomessa tarjolla.
Kaupanteon päätteeksi myyjätär sujautti muutaman makoisan toffeenamin ostoskassiini, että neulominen sujuisi mukavasti. Sain myös yrityksen käyntikortin ja pienen näytteen villapesuaineesta. Mikä hurmaava tapa!
***

Riikassa kävin valtavalla keskustorilla vain toteamassa, että torin herttaiset villanmyyjämummot olivat vaihtuneet nuorempaan putiikinpitäjään, jolla on oikea liiketila, mutta ei vähäistäkään palveluhalua. Kun ensimmäisen kerran lähestyin lankoja ja myyjää, myyjättärellä oli selvästi sekä aamukahvi että lankojen esillepano kesken ja hän osoitti eleillään, ettei lankoihin saa koskea. Puolen tunnin päästä palasin takaisin myyntipaikalle. Langat olivat nyt hienosti esillä toripöydällä hintoineen päivineen, mutta myyjätär oli tipotiessään, eivätkä naapurikojujen myyjät tulleet tuuraamaan. Hetken odottelin arvon myyjätärtä saapumaan paikalle, mutta sitten päätin poistua minäkin ilman ostoksia. Varsinaisia lankakauppoja bongailin muutaman auton ikkunasta keskustan läpi ajaessamme, mutten vieraillut niissä.

Pärnu on perheellemme tuttu paikka, ja siksi siellä oli mukavaa viettää lomamatkan viimeistä päivää. Mies vei poikamme rannalle uimaan ja minä sain pyöriä Pärnun keskustassa hetken itsekseni. Kiersin jokaisen tietämäni käsityöläiskaupan, ja löysin liettualaisen Teksrenan ohutta villalankaa hyvin edulliseen hintaan, joten ostin sekä harmaana että petrolin sävyisenä.
Matka oli kaikin puolin onnistunut kurkistus Itämerta ympäröiviin maihin. Matkustustapamme mahdollisti sen, että näimme paljon, erityisesti maaseutua. Matkakohteena Berliini on pysyvä suosikkini. Puolassa sen sijaan en ollut ennen käynyt. Varsovaan ihastuin kyllä kovin myös ja voisin matkustaa sinne toistekin, vaikka vanhaa ja alkuperäistä rakennuskantaa ei Varsovasta juurikaan löydä toisen maailmansodan rajujen pommitusten takia.

Tämän kesän toisen lomamatkani teen yksin ilman perhettä. Matkustan huomenna Vilnaan tapaamaan Annaa, neulomaan yhdessä, puhumaan neuleista ja vaikuttumaan vilnalaisten lankakauppojen valikoimista sekä neulojien taidoista keksiä uusia juttuja. Luvassa on siis täydellinen uppoutuminen rakkaaseen harrastukseen ennen paluuta arkeen. Matkaraporttia odotellessa voi käydä kertaamassa viime kesän Vilnan matkastani täältä ja täältä.

***

Sorry, but this time also only priefly in english. In this text, I just tell about our holiday trip around the Baltic Sea States. Me and my family traveled by car in Sweden, Denmark, Germany, Poland, Lithuania, Latvia and Estonia. I went to yarn shops in Berlin, Warsaw and Pärnu, and I presented my purchase. Berlin has always been my favorite city, and Warsaw was a pleasant surprise. I could travel there again!

Tomorrow I'll travel to Vilnius to meet Anna, as I traveled last summer. I told my trip in last summer here and here. I look forward to the new trip a lot, because I do it without my family so I get to focus on my hobby completely for a few days!

2 kommenttia:

 1. Kylläpäs täällä oli monta päivitystä! Olen ollut näköjään blogipimennossa, kun en ollut huomannut. Matkanne kuulosti mielenkiintoiselta, varsinkin Berliini, jonne haluaisin joskus mennä. Poikani lähtee sinne jo huomenna tyttökaverinsa kanssa. :)

  Voi kauhu ompeluksille tai lähinnä niille surkeille kaavoille ja ohjeille. Minäkin olin juuri bongannut samat ohjeet ja olin jo haeskellut kankaita nettikaupoista, mutta into lopahti heti, kun luin sinun ja Neulovan nartun kokemukset. Eipä ole hyvää mainosta kyseiselle yritykselle niin onnettomat ilmaiskaavat. Eikä tule sellaista oloa, että tekisi mieli hankkia osto-kaavoja, kun ei ole mitään takeita, että ne olisivat yhtään parempia. Tosi harmillista!

  VastaaPoista
 2. Voi ihania lankalöytjä kerrassaan.
  Vihdoin sain blogattua Lehdet kakkoseni.
  Toivottavasti sinulla on ollut myös hyvä Vilnan matka.

  VastaaPoista