keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Ongelmia pellavan kanssa

Ostin helmikuussa Tallinnasta kerrattua pellavalankaa noin 400g. Lanka oli isolla teollisuuspuolalla.


Jo ostaessani mietin, mahtaako langan kierteisyydestä koitua ongelmia. Puolan toiseen päähän oli muodostunut melkoisia sykkyröitä. Langan väri oli kuitenkin niin houkutteleva, etten antanut muutaman saparon häiritä ja ostin koko kartion enempää miettimättä.

Kerin langan varovasti pienemmiksi keriksi kerintälaitteella, ja varoin lisäämästä lankaan kierteitä. Kaikki näytti hyvältä, saparot saatiin suoraksi ja pääsin neulomaan koetilkkua.

Sitten ilmenivät ongelmat:
Koetilkkujen neulominen on ollut hidasta, sillä kierteitä muodostuu paljon, eikä sillä näytä olevan väliä, juoksutanko lankaa kerän sisä- vai ulkoreunalta. Joudun pyörittämään kierteet pois, jotta neulominen onnistuu ylipäätään.

Ensimmäinen tilkku on neulottu puikoilla 2,5. Neulos näyttää virkatulta, sillä lanka kiertyy lisää neulottaessa, eikä silmukka laskeudu asentoonsa edes pesun ja tasokuivatuksen jälkeen.


Tilkku vääntyy kieroon sitä enemmän, mitä löysempää neulos on. Tässä kuvassa on toinen koetilkku, neulottu puikoilla 3.


Pesin tilkun ja kuivatin tasolla. Onneksi se näyttää nyt tältä:


 Ehkä tämä kelpaa. En tiedä.

On ilmiselvää, ettei langan kierteisyys ole tasapainossa. Luultavasti langassa on liikaa kierrettä, sillä se sotkeutuu ja kiertyy helposti, silmukat muistuttavat virkkauspintaa, neule vääntyy vinoon ja lanka tuntuu kovalta ja karhealta. Pellava on kova ja joustamaton kuitu, eikä se anna yhtään anteeksi kierteisyyden epätasapainoa.

Olisin halunnut neuloa tästä langasta kesäisen tunikan tai mekon, mutta nyt en oikein tiedä, mitä teen. Neulekoneella voisin tietysti vielä yrittää neuloa jotakin, mutta kippuralle menevän langan neulominen sillä ei kyllä tule onnistumaan yhtään paremmin kuin käsinneulonta.

Kuvassa Pirtin Kehräämön ja Aaden lankoja sulassa sovussa.

Ehkäpä nielen harmini, ja menen kerimään eilisiä ostoksiani. Niitä herkkulankoja katsellessani into neuloa palaa takuulla.

2 kommenttia:

  1. Joskus on todella ongelma, että kierteisyys on liian heikko/tiukka tai sitä ei ole olleenkaan. Luulen, että voisit tehdä tauon ja neuloa jotain vironvillasta tai tuosta sinisesta pellavasta, jonka annoin sinulle joskus. Se on aivan ongelmaton lanka. Jos et halua neuloa puikoilla 1,5, voi laittaa kaksinkertaisesti ja katsoa, mikä puikonnumero siihen sopii.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anna kannustuksestasi! Olen pitänyt muutaman päivän taukoa neulomisesta. Olen vain kerinyt Aaden ja Pirtin kehräämön lankoja keräksi sekä katsellut neulekirjoja ja lehtiä. Suunnitelma on nyt selvä: Katian puuvilla-pellavasta neuletakki. Täytyy kokeilla myös sitä sinulta saamaani sinistä pellavaa, jotta tiedän, kuinka hyvä pellavalanka käyttäytyy.

    VastaaPoista