maanantai 11. heinäkuuta 2016

Lankametsällä ympäri Eurooppaa / Yarn hunting around Europe

Kesäkuussa matkustimme perheen kanssa ristiin rastiin Keski- ja Etelä-Eurooppaa. Vaikka langanmetsästys ei ollutkaan matkan päätarkoitus, järjestyi minulle mahdollisuus vierailla lankakaupoissa muutamissa kohdekaupungeissa, kuten Bonnissa, Berliinissä, Avignonissa, Nizzassa ja Prahassa. Tein etukäteen kartoituksen kunkin kaupungin lankakaupoista sekä niiden valikoimista, jonka perusteella valitsin vierailun arvoiset lankakaupat matkamme varrelta.

Saksassa metsästin pääasiassa Rohrspatz & Wollmeisen kulttimaineeseen nousseita lankoja ja vierailin peräti kolmessa Wollmeisea myyvässä liikkeessä. Lankojen värit ovat upeat ja langan hinta-laatusuhdetta ylistetään maasta taivaisiin. Yksittäisen vyyhdin hinta tuntuu korkealta, mutta vyyhdeissä on tyypillisesti 200 g - 300 g lankaa lankalaadusta riippuen ja kilohinta on todellisuudessa kohtuullinen. Wollmeisen toimintatapa on kuitenkin erikoinen ja tämä on kuultu kolmen eri lankakauppiaan suusta: Wollmeise lähettää lajitelman lankoja myytäväksi kauppoihin, mutta lajitelman sisältöön ei voi vaikuttaa, värejä ei voi tilata lisää eikä värikarttoja ole. Tästä syystä kauppojen valikoima värien ja lankalaatujen suhteen on sitä mitä se sattuu kulloinkin olemaan. Tästä huolimatta mukaani tarttui Wollmeisea muutamia vyyhtejä, jotta pääsen kokeilemaan onko se maineensa veroinen.Wollmeisea myyvät Berliinissä Wolleria (Albrechtstrasse 122) ja Wollwind (Brunowstrasse 52), hyviä lankakauppoja molemmat.

Bonnissa vierailin kolmessa lankakaupassa. Ketjuliikkeet Wolle Rödel (Bonngasse 9) ja Lana Grossa Store (Friedrichstrasse 22) osuivat kävelykadulla vastaan. Wollmeise -jälleenmyyjä Edelweiss Wolle  oli hieman syrjemmässä (Bonner Talweg 51), mutta se on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka laadukkaan ja runsaan valikoiman sekä asiantuntevan omistajan takia.

Nizzassa käyntikohteiksi valikoitui lankakauppaa: hurmaava pikkuputiikki Aux Belles Laines (12 rue Maréchal Joffre) ja käsityöläisen unelmatavaratalo La Droguerie (29 rue de l’Hôtel des Postes). Ensimmäisessä oli hyvä valikoima ranskalaisia lankoja ja ostin kokeiltavaksi Anny Blatt -merinolankaa. Jälkimmäisessä meinasi lähteä järki kaupan runsauden äärellä. Mukaan lähti vain kangasta ja kuviollista vinonauhaa, sillä langat olivat kartiolankoja ja asioin kaupassa lähellä sulkemisaikaa. Palvelu oli jo siis hieman nihkeää helteisen päivän päätteeksi. La Droguerie -tavarataloja löytyy ympäri Ranskaa, mm. Pariisista, mikä on lohduttava tieto neulovalle matkailijalle.

Avignonista löytyi myös hurmaava putiikki: La Boite A Tricot (40 Rue De La Bonneterie). Siellä lankavalikoimat olivat hyvin samankaltaiset kuin Aux Belles Lainesissa, joten keskityin sielläkin kankaisiin.

Prahasta löytyi reissun viimeinen runsaudensarvi: MarLen, (Karolíny Světlé 12). Paikka oli lattiasta kattoon täynnä kankaita ja lankaosasto oli ahdettu nurkkaan kassan taakse. Kaikissa langoissa oli kaupan oma vyöte ja suuri osa lankakeristä koostui useamman langan ja kuidun sekoituksista. Ymmärrän hyvin kuitu- ja lankamiksailun, sillä teen sitä itsekin, mutta valmiit sekoitukset lähinnä hämmensivät minua. Vaikka lankaostoskassini oli tässä vaiheessa jo hyvin täynnä, otin kokeiltavaksi puuvillalankaa ja ja pari puuvilla-keinokuitusekoitelankaa ihan vaan silkasta mielenkiinnosta.Editoitu 12.7.2016: Valitettavasti en muistanut kuvata lankakauppoja systemaattisesti, joten en voi tarjota kurkistusta kauppoihin. Lisäsin kuitenkin muutaman kuvan ostoksistani. Palaan näihin myöhemmin ja kerron, mihin käyttöön ne päätyivät.


I apologize, but this time I write only in Finnish. I'm just telling the yarn shops where I visited our summer vacation journey in Europe.


3 kommenttia:

 1. Viikon päästä minä olen Prahassa. Tuon MarLen jo bongasinkin netistä ja ajattelin, että pitää siellä koittaa käydä. Kiitos kun jaoit kokemukset kanssamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, nauti kauniista kaupungista! Varaa riittävästi aikaa tuohon kauppaan ja varudu siihen, että kauppa on todella t ä y n n ä tavaraa. Myyjät puhuvat englantia kohtuullisen hyvin ja ovat hyvin avuliaita, joten rohkeasti peremmälle vaan!

   Poista
 2. Onpas yllättävän värisinä Wollmeiseja. �� Kauniita ovat ja toivottavasti kehujen arvoisia.

  VastaaPoista