torstai 26. tammikuuta 2012

Kirjaostoksilla/Shopping books

Editoitu 29.1.

Olen etsinyt parin vuoden ajan laajaa kokoelmateosta erilaisista neulekuvioista ja neulepinnoista. Paremman puutteessa olen kelpuuttanut hyllyyni perusteoksiakin, jos kirjassa on ollut yksikin mielenkiintoinen kuvioneulemalli. Jonkun verran olen ostellut myös neulelehtiä kootakseni itselleni jonkinlaista kirjastoa neulekuvioista, mutta lehdet maksavat paljon, ne vievät tilaa ja inspiraation tullen sopivien neulepintojen etsimiseen menee paljon aikaa.


Olen ollut tietoinen Barbara G. Walkerin klassisesta kvartetista (julkaistu vuosina 1968-1973) jo muutaman vuoden ajan. Koskaan en ole päässyt niitä selaamaan, sillä niitä ei ole kirjakaupoissa eikä kaupunginkirjastojen kokoelmissa. Satunnaisia arvioita kirjoista olen lukenut blogeista ja Ravelrystä, ja niiden perusteella päättelin, että ne voisivat olla hyvä vaihtoehto neulekuvioiden hakuteokselle.


En yleensä osta niin sanotusti sikaa säkissä, mutta kvartetin kohdalla tein poikkeuksen. Hankintapäätös hautui mielessä pitkään ja kirkastui tammikuisen kirjakauppakierroksen jälkeen. Yhden iltapäivän ajan etsin kirjoja ulkomaisista nettikaupoista, vertailin hintoja ja toimitusmaksuja. Päädyin Amazoniin, päätin ottaa edullisimmat pokkariversiot kvartetista, iskin maagiset komennot koneeseen ja sitten jäin jännittyneenä odottamaan ameriikanpakettia.



Paketti, tai oikeastaan postisäkki, tuli perille yllättävän nopeasti. Tein tilaukseni 12.1. ja kirjat olivat perillä 24.1, vaikka olin valinnut pihiyksissäni hitaimman toimitustavan (noin kolme viikkoa).


Kvartetin ensimmäinen osa on nimeltään A Treasury of Knitting Pattern (1968), ja se sisältää 500 erilaista kuvioneulemallia: oikein-nurin -pintoja, resoreita, kirjoneulekuvioita, ristikkäisiin silmukoihin perustuvia kuviomalleja, pintaneuleita, langankiertoihin perustuvia neuleita, erilaisia pitsejä, palmikoita ja kaapeleita. Kirjassa on toki paljon kuvioita, jotka olen jo nähnyt monta kertaa neulekirjoissa, mutta kuvioiden perusteellinen kokoaminen ja luokittelu vakuuttaa.




Kirjan kuvat ovat mustavalkoisia, mutta selkeitä. Ainoan miinuksen annan sanallisille neuleohjeille. Koska olen vasenkätinen, minun täytyy tehdä kuvion mallikerrasta kokeilutilkku, jotta tiedän, mihin suuntaan kavennukset ja lisäykset on kulloinkin tehtävä. Toki voin päätellä myös kuvista, miten kuvio on neulottava. Kaaviomuotoisten neuleohjeiden etu on se, että näen niistä suoraan, miten minun on neulottava.

Kvartetin toisessa osassa A Second Treasury of Knitting Patterns (1970) mallikuvioita on peräti 700. Kuviot luokitellaan samoin kuin ensimmäisessä osassa, ja lisäksi Walker on koonnut kirjaan myös isoja pitsikuvioita ja ja reunaneuleita. Kakkososaa selatessa neulekuvioista ei tule samanlaista tuttuudentunnetta kuin ykkösosan kanssa. Kuvioiden neuleohjeet ovat edelleen sanallisia.



Kolmas osa, Charted Knitting Designs, A Third Treasury of Knitting Patterns (1972) sisältää nimensä mukaisesti kaaviot lähestulkoon jokaisesta 350 neulekuviosta. Ne on piirretty käsin, mikä tuntuu suorastaan suloiselta. Neulekuviot hämmästyttävät monipuolisuudellaan, ja tulee väistämättä tunne siitä, että kaikki neulekuviot on jo tosiaan keksitty.



Neljännessä osassa, A Fourth Treasury of Knitting Patterns (1973) kaaviot eivät ole enää käsinpiirrettyjä. Kirjassa on 100 kaaviota ja 82 suunnitelmaa.

Kvartetti alkaa olla jo keski-ikäinen, mutta yllättävän vähän ajan hammas on puraissut neulekuviomalleihin tai kirjoihin ylipäätään. Erityisesti kolmannen ja neljännen kirjan kuviot näyttävät silmissäni tuoreilta ja ennennäkemättömiltä. Toisaalta osaan tästä lähtien katsoa neulekirjojen referenssiluetteloja hieman tarkemmin, sillä luulen, että moni neulekirjailija on tutkinut Walkerin kvartetin tarkkaan. Esimerkiksi Elsebeth Lavoldin viikinkiesineiden ornamentiikkaan perustuvat palmikkoneulemallit himmenivät silmissäni jonkin verran, kun näin Walkerin kvartettiin kootut, käsittämättömän upeat palmikkomallit.

Walkerin kvartetti vakuutti minut täysin, ja olen suorastaan haltioissani sen monista neulekuviomalleista. Tästä riittää pitkäksi aikaa sulateltavaa, mutta aika näyttää, kuinka osaan kvartettia hyödyntää omissa neuleissani. Jos tiedätte vastaavaa, mutta modernimpaa teosta neulemalleista, niin kertokaa siitä toki minulle.

Sorry, this time in finnish only. I'm just praising my newest purchase at Amazon: Barbara G. Walker's classic quartet of stitch pattern books.

4 kommenttia:

  1. Ostan neulomiskirjoja ja -lehtiä kuvioiden, en ohjeiden takia. Minusta on kunnon kuviokokoelma aivan tärkeä asia.

    VastaaPoista
  2. Anna: Ehdottomasti olen samaa mieltä. Ostan harvemmin enää neulelehtiä neuleohjeen takia.

    Luulen, että tällaisia kuviokokoelmateoksia on muitakin, mutta tästä Walkerin kvartetista oli hyvä lähteä liikkeelle. Muuten, huomasin, että käytän itse neulomiseen liittyviä käsitteitä vähän huolimattomasti. Pitäisi kai puhua johdonmukaisesti neuleohjeesta, kun tarkoittaa neulottua tuotetta ja neulekuviosta, kun tarkoittaa neuleen pintakuviota. Itse käytän käsitettä neulemalli välillä molemmista. Aionkin editoida tekstini vielä, ja muutan käsitteet johdonmukaisemmiksi.

    VastaaPoista
  3. Vau! hieno kirjasarja. Tuollainen olisi kyllä upea, pistän harkintaan!

    VastaaPoista
  4. No niin, nyt sitten odotellaan palmikoita! Minullakin on haaveissa palmikkokuvioitu neuleliivi, mutta vasta sitten joskus, ehkä ensi talveksi!

    VastaaPoista