lauantai 5. toukokuuta 2012

Halutaan vyyhdinpuut / Yarn Swift Wanted


Lepopuikolla on ollut hiljaista, sillä arkiset kiireet ovat vieneet aikani. Puikot ovat kuitenkin kilisseet melkein päivittäin ja tilausneule etenee, mutta hitaasti. Kerron siitä kuitenkin myöhemmin. Nyt on työvälineasioita mielen päällä.


Yksi tärkeä työväline minulta nimittäin puuttuu, nimittäin vyyhdinpuut, kerinpuut, sirkansääret eli kerinlehdet. Tällä välineellä on monta nimeä.

Kerinpuut A
Kuva: Toikatori
Vyyhdinpuiden hankkiminen nopeuttaisi ja helpottaisi huomattavasti vyyhtien kerimistä kerälle. Tähän saakka olen avannut vyyhdin lattialle, asetellut sen tuolin selkänojaan tai ylösalaisin käännetyn rahin jalkoihin, kieputellut langan käsin suureksi palloksi ja rullaillut langan vielä kerintälaitteella hyvinjuokseville kerille. Kaikki, jotka ovat joskus kerineet vyyhtiä ilman asianmukaista telinettä, tietävät, että vyyhdin saa helposti hyvin sekaisin. Lisäksi monimutkainen kerimisoperaationi viehättää kovasti pienempää poikaani, joten joudun kerimään lankani myöhäiseen vuorokauden aikaan silmät ristissä.

Ihmettelenkin nyt, miksi ihmeessä olen sinnitellyt ilman vyyhdinpuita tähän saakka? Lankavarastossani hilloutuu monta kaunista lankaa vyyhdillä, ja pelkkä ajatuskin sotkuisten vyyhtien selvittelystä yömyöhällä hirvittää. Moni idea on hiipunut ja jäänyt toteuttamatta, kun langan keriminen on ollut niin vaivalloista.

Vyyhdinpuiden myyjiä onkin sitten hivenen hankalampi löytää. Ne eivät yleensä kuulu käsityökauppojen valikoimiin. Kangaspuuvalmistaja Toika myy nettikaupassaan kolmenlaisia vyyhdinpuita, ja hinta (61-69 €) riippuu akselissa ja säleissä käytetystä materiaalista. Päivin kudepuodissa puisen kerinpuun hinta on 54 €. Muita kotimaisia myyjiä en ole löytänyt. Etsyssä hinnat pyörivät samoissa lukemissa. Tallinnan lankakaupoista olen myös kysellyt, mutta en ole löytänyt. Jos pihiys iskee, vyyhdinpuut voisi rakennella myös itse erään suuren sisustuskaupan myyntiartikkeleista. Tähän en kuitenkaan nyt ryhdy. Käytettyinä vyyhdinpuita liikkuu nettihuutokaupoissa silloin tällöin, mutta juuri nyt on myynnissä pikemminkin antiikkia, ei ahkeraan käyttöön tarkoitettuja vyyhdinpuita. Kirpputoreilta en edes unelmoi tekeväni löytöä.

Tiedättekö te, myydäänkö vyyhdinpuita jossakin päin pääkaupunkiseutua? Olisi niin paljon miellyttävämpää vaan kävellä kauppaan, vähän katsella ja sitten ostaa...My blog has been quiet as the everyday worries have taken my time. Needles are tinkled almost on a daily basis and the order is progressing, but slowly. But I'll tell you about it later. I have one other issue on my mind at moment.

I don't have yarn swift. It would greatly facilitate to winding skeins into balls. So far, I've opened up a skein of the floor or laid in the chair back or inverted footstool legs and winded yarn by hand into a ball. All who have ever winded skeins without proper stand, know that a skein is very easily confused.

I wonder now why on eart I haven't bought the yarn swift earlier? Maybe because the sellers are difficult to find here in Finland. They are generally excluded from craft shops. I have found some webshops and cost depends on the material used. Online stores are probably now my only hope finally to get yarn swift.


9 kommenttia:

 1. Live-kaupoista en tiedä, mutta mieheni tilasi mulle joululahjan tuolta Päivin kudepuodista. Käsitin, että palvelu oli jouhevaa ja toimitus nopeaa, hän ilmeisesti oli aika mattimyöhänen tossa joululahjahommassa.

  Vyyhdinpuun kiinnitysmekanismi kannattaa katsastaa tarkkaan. Mulla meinaa nimittäin kaatua homma nykyään siihen, ettei huushollista löydy pöydänreunaa, johon tuon vyyhdinpuun saisi kätevästi kiinni. Kaikenmoiset reunakoristukset saattavat estää sen. Omassani on myös se kiinnitys puuruuvilla, olemme miettineet värkkäisikö mies siihen uuden systeemin, sillä tuo on osoittautunut vähän ongelmalliseksi.

  VastaaPoista
 2. Hmmm, minä olen kyllä saanut vyyhdin sekaisin myös vyyhdinpuilla, siihenhän ei tarvita kuin yksi pieni langankierto. Kauhavan kangasaitasta ainakin saa myös: http://www.esito.fi/Kerinlehdet, mutta sinnekään ei noin vain kävellä, katsella ja osteta.

  VastaaPoista
 3. Mä ostin tuollaiset nyt talvella lankatalo Priimasta, Mäkelänkadulta.

  VastaaPoista
 4. Tämä on hyödyllinen vehje. Haluaisin myös tietää, mistä saisi. Mutta juuri tänään kerin vironvillan vyyhdin aivan tavallisella tavalla, ei mennyt sekaisin:).

  VastaaPoista
 5. Minna: kuulostaa siis siltä, että vyyhdinpuissa kannattaisi olla vähintäänkin metallinen akseli ja puristin, jotta peli olisi käyttökelpoinen, ja Toikalta löytyisi myös kokonaan metallinen muutaman euron lisähintaan. Muutenhan Päivin kudepuodin vyyhdinpuut olisivat edullisemmat kuin Toikalla. Kiitos vinkeistä! Olen jo katsastanut taloudemme pöydät tässä mielessä. Itse asiassa sama ongelma on myös kerintälaitteen ja neulekoneen kanssa.

  Helena: saahan sen vyyhdin sotkuun vaikka missä, mutta sen selvittäminen käy kyllä huomattavasti helpommin, kun vyyhdin saa kireälle.

  Minna: kiitos vinkistä. Ovatko vyyhdinpuusi kokonaan puiset?

  Anna: varmaan Virostakin jostakin tällaisia saisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun vyyhdinpuut on kokonaan puiset ja hyvin toimivat. Saan ne just sopivasti ruokapöydän reunaan siten, että vyyhti tulee vaakatasoon. Toinen vinkki mistä samanlaiset voi hankkia on Menita. Näin sillä sellaiset viime syksynä mutta silloin en niitä raaskinut ostaa.

   Poista
 6. Mä muuten näin myös vyyhdinpuut Priimassa kun kävin siellä perjantaina, enpä vaan ajatellut, että niitä olisi siellä myös myynnissä. Katsoin vain, että a-haa, osat voidaan kiinnittää toisiinsa näemmä muutenkin kuin metallilangalla. Mulla on nimittäin metallilankakiinnitykset ja ne tuppaavat välillä aina aukeamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et varmaan muista niiden hintaa? Minä kävin torstaina Soukan Menitassa, enkä tajunnut kysellä vyyhdinpuita sieltä, kun ei ollut asia silloin mielen päällä. Täytyy varmaankin tehdä pieni soittokierros lankakauppoihin ennen kuin alan Toikalta puita tilailemaan.

   Poista
 7. Soukan Menitassa todennäköisesti on myynnissä vyyhdinpuita, ainakin oli vielä toissa talvena, jolloin sieltä semmoiset ostin. Silloin siellä oli kaikkia Toikan malleja ja minä päädyin kokometallisiin, koska ne tuntuivat tukevimmilta. Vanhat vyyhdinpuuni olivat "antiikkiset", ostettu vanhain tavarain kaupasta, ja puutteet paljastuivat vasta käytössä eikä niitä niitä saanut helposti korjattua. Tukevat ne metalliset tosiaan ovat, mutta samalla vähän kolhot ja aika painavat, joten jos nyt olisin vyyhdinpuuostoksilla, saattaisin päätyä puisiin.

  VastaaPoista